Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince

Miss. Rozé 2020

Évjárat

2020

Szín

Rozé

Típus

Bor

Szőlőfajta

Pinot noir, Cabernet sauvignon

Szárazság

Száraz

Ország

Magyarország

Borvidék

Balatonboglár

Alkoholtartalom

12,5 % Vol.

Kiszerelés

0,75 L

Fogyasztási hőmérséklet

10 C

Ezt a házasítást két szőlőfajta bora alkotja. Cabernet sauvignon képezi az alapot, frissességet, a Pinot noir adja a játékosságot, könnyedséget. Halvány piros, némi lazacszín reflexekkel. Illata akár egy pirosbogyós gyümölcskosár. Lendületes savakat a szén-dioxid teszi még izgalmasabbá. Nyári grillezések kiváló kísérője.

  • Könnyed
  • Friss
  • Gyümölcsös
  • Pirosbogyós

1 749 Ft

-14%

1 499 Ft

Egységár: 1 999 Ft/L

Rendelhető
  • Könnyed
  • Friss
  • Gyümölcsös
  • Pirosbogyós

Ezt a házasítást két szőlőfajta bora alkotja. Cabernet sauvignon képezi az alapot, frissességet, a Pinot noir adja a játékosságot, könnyedséget. Halvány piros, némi lazacszín reflexekkel. Illata akár egy pirosbogyós gyümölcskosár. Lendületes savakat a szén-dioxid teszi még izgalmasabbá. Nyári grillezések kiváló kísérője.

Az évjáratról

Egyelőre nehezen megítélhető évjárat, ahol korán sikerült szüretelni, és a nagyobb nyári esőzések nem károsították a termést, még akár kiváló borok is születhetnek. Általánosságban véve viszont a csapadékos ősz nem könnyítette meg az optimális szüretet.

Pinot noir

A világfajták közt talán a legarisztokratikusabb, "a kékszőlők hercegének" is nevezik, mivel elég kényes, igen magas színvonalú szőlészeti munkát igényel. Bora általában savhangsúlyos, tanninban szegény, törékeny pirosbogyós, fűszeres-avaros aromákkal. Őshazája, Burgundia mellett elsősorban az USA nyugati partján, Oregonban és Új-Zélandon találkozhatunk szép példáival. Magyarország területe 1100 ha, olyan különböző vidékeken megtalálható, mint Dél-Balaton, Eger, vagy Villány.

Cabernet sauvignon

A bordeaux-i borvidék meghatározó fajtája, a cabernet franc és a sauvignon blanc spontán kereszteződésével jött létre. Borának sav- és tannintartalma magas; jellegzetes aromajegye a feketeribizli, illetve nem megfelelő érettség esetén a zöldpaprika. A 18. század előtt nem említik, ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy korábban nem is létezett: valószínűbb, hogy sokáig egyszerűen összetévesztették a cabernet franc-nal. Mo.-on kb. 2500 ha-on terem.